Briketai
Šildymas briketais
Pagrindiniai briketų bruožai. Trys pagrindinės briketų rūšys skiriasi savo kaloringumu, kaina ir peleningumu.
Medienos briketai dėka nedidelės drėgmės pasiekia vidutinį 4300 kcal/kg ir aukštesnį kaitrumą ir tai jau yra geresnis rodiklis nei malkų. Nedidelis tokių briketų peleningumas bei santykinai gera kaina leidžia jiems išlikti lyderiais tarp briketų rūšių. Taip pat toks kūrenimas yra ekologiškas.
Durpių briketai yra labiau peleningi, be to, durpės nėra biokuras. Tačiau patys briketai turi ir ryškių pliusų - yra gana kaloringi, be to, yra vieni pigiausių iš minėtų rūšių.
Saulėgrąžų briketai yra gaminami iš saulėgrąžų lukštų, dažniausiai importuojami iš Ukrainos, kuri garsėja šios kultūros laukais. Tokie briketai gali būti laikomi bene ekologiškiausiu pasirinkimu, tačiau jie yra ir brangiausi, taip pat pelenai yra linkę šlakuotis. Tokių briketų kaloringumas yra savotiška mįslė: apžvelgus rinkoje siūlomus variantus, galima pastebėti, kad,nepaisant tokios pačios gamybai naudojamos medžiagos, deklaruojamas kaloringumo rodiklis svyruoja dramatiškai. Gamintojai deklaruoja kaloringumą nuo standartinių 4200-4300 kcal/kg iki labai aukštų 5300-6300 kcal/kg, skaičių, kurie prilygtų anglies kaloringumui.
Geriausia, kad jūsų briketai, kuriuos perkate būtų sertifikuoti, nes kitaip sunku žinoti, ar gaunate tai, ko tikitės.
Didžiausias pastebėtas briketų minusas yra savotiškas briketų degimas. Jie natūraliai dega pakankamai neilgai, tačiau deklaruojama, kad suanglėję vis viena generuoja šilumą. Tai yra tiesa, tačiau praktikoje kai kuriems namų savininkams šios kaitros neužtenka. Problema dalinai išsprendžiama reguliuojant katilo oro padavimą.
Taip pat kai kurių rūšių briketai yra linkę teptis - kuro bruožas, kuris yra gerai pažįstamas kūrenantiems anglimi, tačiau svetimas malkomis kūrenantiems.