Gaukite pasiulymus
iš 43 specializuotų įmonių Vandens filtrai
Ar reikia vandens nukalkinimo filtro
Klausimas:
Gyvenam Balsiuose. Vandenį gaunam iš gręžinio. Turim nugeležinimo filtrus, tačiau vanduo labai kalkėtas. Jeigu pastatysim dar ir nukalkinimo filtrą ar vanduo nebus kaip distiliuotas?
Komentarai:
Nebus! Minkštintą vandenį naudoti ir vartoti tikrai galima. Tik svarbu paminėti, kad minkštinant vandenį gali pasikeisti jo skonis, kadangi keičiasi vandens cheminė sudėtis. Vandens minkštinimo procesas pagrįstas jonų kaitos vandenyje principu. Iš vandens šalinami kalcio ir magnio jonai, sudarantys vandens kietumą.
Rimvydas, UAB „LT Aqua“
Išsireiškimas "vanduo labai kalkėtas" man nieko arba beveik nieko nesako. Reikia nustatyti šio vandens karbonatinį bei bendrąjį kietumą ir tada bus galima kalbėti apie šio vandens "kalkėtumą.
Jeigu bendrasis vandens kietumas yra mažesnis negu 4 miliekvivalentai litre (mekv/L), tai toks vanduo laikomas minkštu. Kai vandens bendrojo kietumo vertė randasi 4 - 8 mekv/L ribose, jis yra vidutinio kietumo. Kai ši vertė yra didesnė negu 8 mekv/L, vanduo laikomas kietu ir kai ši vertė viršija 10 mekv/L, vanduo laikomas labai kietu.
Prieš nusprendžiant reikia ar nereikia Jūsų vandenį minkštinti, reikėtų žinoti, kad vandeniui kietumą suteikia kalcio ir magnio jonai (tirpios kalcio ir magnio druskos) ir kad tiek kalcis, tiek ir magnis yra būtini mūsų organizmui. Taigi kietumas mūsų organizmui yra reikalingas; kenksmingas jis yra karštą vandenį naudojančiai buitinei technikai.
Minkštinto vandens kokybė priklausys nuo to, kokį minkštinimo būdą Jūs pasirinksite (arba Jums parinks) minkštinimo įranga prekiaujančios firmos. Jeigu Jums įrengs filtrą su natrio formos katijonitiniu užpildu, tai filtruotame (suminkštintame) vandenyje neliks kalcio ir magnio jonų. Vietoje jų vandenyje atsiras ekvivalentinis kiekis natrio jonų. Tai nėra gerai. Natrio jonų Jūs sočiai gaunate su valgomąja druska (NaCl), sūdytais maisto produktais ir chloridiniais mineraliniais vandenimis (jeigu juos vartojate). Be to, katijonito regeneravimui nuolatos naudosite nemažus kiekius valgomosios druskos.
Jeigu Jūs pasirinksite atvirkštinio osmoso filtrą, tai turėsite beveik distiliuotą vandenį. Organizmui jis taip pat nėra labai naudingas. Taigi Jūsų teisė rinktis.
Jeigu bendrasis vandens kietumas yra mažesnis negu 4 miliekvivalentai litre (mekv/L), tai toks vanduo laikomas minkštu. Kai vandens bendrojo kietumo vertė randasi 4 - 8 mekv/L ribose, jis yra vidutinio kietumo. Kai ši vertė yra didesnė negu 8 mekv/L, vanduo laikomas kietu ir kai ši vertė viršija 10 mekv/L, vanduo laikomas labai kietu.
Prieš nusprendžiant reikia ar nereikia Jūsų vandenį minkštinti, reikėtų žinoti, kad vandeniui kietumą suteikia kalcio ir magnio jonai (tirpios kalcio ir magnio druskos) ir kad tiek kalcis, tiek ir magnis yra būtini mūsų organizmui. Taigi kietumas mūsų organizmui yra reikalingas; kenksmingas jis yra karštą vandenį naudojančiai buitinei technikai.
Minkštinto vandens kokybė priklausys nuo to, kokį minkštinimo būdą Jūs pasirinksite (arba Jums parinks) minkštinimo įranga prekiaujančios firmos. Jeigu Jums įrengs filtrą su natrio formos katijonitiniu užpildu, tai filtruotame (suminkštintame) vandenyje neliks kalcio ir magnio jonų. Vietoje jų vandenyje atsiras ekvivalentinis kiekis natrio jonų. Tai nėra gerai. Natrio jonų Jūs sočiai gaunate su valgomąja druska (NaCl), sūdytais maisto produktais ir chloridiniais mineraliniais vandenimis (jeigu juos vartojate). Be to, katijonito regeneravimui nuolatos naudosite nemažus kiekius valgomosios druskos.
Jeigu Jūs pasirinksite atvirkštinio osmoso filtrą, tai turėsite beveik distiliuotą vandenį. Organizmui jis taip pat nėra labai naudingas. Taigi Jūsų teisė rinktis.
Juozas Jankauskas, Juozas Jankauskas
Jeigu pasistatysite tik minkštinimo filtrus, tai kalcį ir magnį jūsų filtras pakeis į natrio chloridą. Tai yra vietoj sveikatai reikalingų kalcio ir magnio, turėsite vandenį daugiau natrio ir chlorido. Filtras neturėtų išvalyti kitų mikroelementų, todėl pH neturėtų pasikeisti į rūgštinę pusę (žmuogui reikalingas pH nuo 6,5-9,5 - labiau šarminis, o distiliuoto vandens pH apie 5 - rūgštinis). T. y. vanduo netaps distiliuotas. Bet filtras turi atlikti tik vandens minkštinimo funkciją, o ne vandens valymo funkciją, pvz.: osmosiniu būdų ar pan.
Statant filtrą labai svarbu išsiaiškinti jo tikrą ir pilną paskirtį.
Statant filtrą labai svarbu išsiaiškinti jo tikrą ir pilną paskirtį.
Norint statyti filtrą, reikia išsitirti vandens kietumą (kalkes), nes gal jis nėra toks didelis, kad reikalinga statyti filtrą.Dažniausiai po filtro gaunamas labai mikštas, beveik distiliuotas vanduo, kuris kenkia sveikatai.
Jei pastatysite nukalkinimo filtrą, tai vanduo nebus kaip distiliuotas, tik jis bus "minkštas" ta prasme, plaunant rankas, jausite slidumo pojūtį. Taip tarsi nebūtų nuplautos nuo muilo ar rankų ploviklio. Gėrimui rekomenduočiau atsivesti iki virtuvės čiaupo vamzdelį be minkštinimo filtro.
Juozas Z., Inžinerinės sistemos