Keistas vandens kvapas ir skonis

Klausimas:
Turiu klausimą, kuris man neduoda ramybės. Pas mane gręžinys. Pagal tyrimą viršijo dvigubai geležis, kalkės ir amonis. Sudėjo filtrus nugeležinimo nukalkinimo. Stovi trys kolbos mėlynos ir dvi elektroninės galvos. Padarius tyrimus po filtrų įdėjimų tyrimai geri. Vanduo vis tiek nėra skanus, jaučiasi keistas kvapas ir skonis geriant. Tiesa, kad toks vanduo kuri geriame minkštintą nėra sveikas? Be to ant kranų lieka dėmės. Gal ką patarsite?
Komentarai:
Kad skonis pasikeis Jus turėjo perspėti prieš dedant filtrus, bet toks vanduo yra geras ir jį vartoti galima, tiesiog jame nėra kalcio, magnio. Kas liečia kvapą tai reikėtų pamatyti sumontuotos įrangos nuotrauką, tada galėtumėm daryti vieną ar kitą prielaidą. Dėl platesnės informacijos drąsiai kreipkitės, padėsime!
Jūsų gręžinio vandens valymui sumontuota teisinga įranga, nes vanduo nugeležinamas ir suminkštinamas.
Požeminio vandens kokybė yra tinkama biologiniam valymui. Vandens gerinimo įrenginiai susideda iš dviejų aiškiai atskirtų valymo grandžių: (a) vandens prisotinimo deguonimi; (b) biologinio valymo, šalinant geležį, manganą ir amonį. Šios medžiagos iš vandens bus šalinamos tokia tvarka:
Geležis šalinama pagal tokią reakcijos lygtį:
4Fe2+ + O2 + 8OH– + 2H2O → 4Fe(OH)3↓
Šią reakciją katalizina (greitina) pasigaminęs Fe(OH)3. Kai geležies koncentracija sumažės iki 0,1 mg/l, deguonis bus pradėtas naudoti amonio jonų oksidacijai.
Amonis – amonio oksidacija yra biocheminis procesas, t.y. naudodamos vandenyje ištirpusį deguonį jame dalyvauja nitrifikuojančios bakterijos (Nitrosomonos ir Nitrobacter):
NH4+ + 2O2 + 2OH– → NO3– + 3 H2O
Ši reakcijos yra egzoterminė; išsiskirianti energija suvartojama bakterijų dauginimuisi. Nitrifikacijos procesas vyksta tik aerobinėmis sąlygomis t.y., kai vandenyje yra ištirpusio O2.
Iš tikrųjų amonio oksidacija iki nitratų vyksta pakopomis; pirmiausiai amonio jonai paverčiami nitritų jonais, o vėliau pastarieji paverčiami nitratais:
2NH4+ + 3O2 → NO2– + 4H++ 2H2O
2NO2– + O2 → 2NO3–
Iš esmės amonio jonus iki nitritų jonų, o vėliau ir iki nitratų jonų naudodamos deguonį oksiduoja nitrifikuojančios bakterijos. Taigi, iš esmės, amonio jonų pavertimas nitratais yra grynai biologinis procesas.
Mangano šalinimui reikia deguonies ir mikroorganizmų, manganas šalinamas pagal tokią reakcijos lygtį:
Mn2+ O2 + 2OH = MnO2↓ + 2H2O
1 mg mangano jonų oksidacijai iki mangano dioksido reikia 0,29 mg deguonies ir 0,62 mg hidroksilo jonų. Stipriausias reduktorius yra Fe2+ jonai, silpnesnis reduktorius yra NH4+ jonai ir pats silpniausias – Mn2+ jonai, todėl deguonis pirmiausiai oksidina geležį, po to amonį ir galiausiai manganą.
Požeminis neruoštas vanduo aeruojamas, tiekiant suslėgtą orą, nes aeruoto vandens bendrosios geležies, mangano ir amonio jonų koncentracijos mažėja palyginus su požeminiu neruoštu vandeniu.
Sieros vandenilis dalinai pasišalina su oro pertekliumi iš filtrų per nuorintojus ir visiškai išgaruoja švaraus vandens rezervuare.
Vandens suminkštinimas, tai jonų (Ca2+, Mg2+, Fe3+) pakeitimas, pvz. Na+ jonais.
Katijoninė derva, kurią sudaro nejudrūs polimeriniai anijonai R- ir judrūs katijonai Na+. Kietam vandeniui tekant per kolonėlę, užpildytą jonitu, didesnį krūvį turintys Ca2+, Mg2+ ir Fe3+ jonai išstumia Na+ jonus. Jonitas regeneruojamas pilant per jį koncentruotą NaCl tirpalą. Jeigu tirpale Na+ jonų koncentracija yra didelė, jie sugeba išstumti daugiavalenčius jonus ir padaryti jonitą vėl tinkamu minkštinti vandenį.

Suminkštinus vandenį pasikeičia vandens skonis, bet vanduo nėra nesveikas. Dėmės ant čiaupų gali likti dėl vandenyje esančių mineralų (natris, sulfatai, chloridai ir tt.).
Geriamojo vandens skoninių savybių gerinimui galima papildomai naudoti RO geriamojo vandens sistemą Aquafilter ROS7.
Eimantas, UAB Akvasistema
Minkštinimo filtras nemažina bendro vandens druskingumo, todėl ir dėmės. Jei minkštinimo filtras veikia gerai, tai tos dėmės - ištirpusios druskos, kurios lieka ant paviršių, išgaravus vandeniui ir nusivalo lengviau negu Ca ir Mg druskų nuosėdos. Teisingai pastebėjote, kad minkštas vanduo yra prastesnio skonio, nes minkštas vanduo formaliai žiūrint yra techninis.
Smiltė Bikulčienė, Smalga UAB
Sprendžiant iš to, ką Jūs parašėte, pas Jus yra taip vadinamas nugeležinimo filtras ir už jo - minkštinimo filtras. Tam, kad teisingai atsakyti į Jūsų klausimus, reikia turėti gręžinio ir paruošto vandens cheminės analizės rezultatus. Priešingu atveju tai bus tiktai spėliojimai, o variantų čia gali būti ne vienas.
Juozas Jankauskas, Juozas Jankauskas
Rekomenduotume panaudoti kurį laiką gausiai vandens, ir stebėti ar pakito skonis ir kvapas. Po to pasidaryti mikrobiologinius ir cheminius tyrimus. Jeigu ant kranų lieka baltų dėmių, vanduo gal nėra labai numinkštintas. Vanduo nei kietas, nei minkštas sveikatai nekenksmingas (pagal Higienos normas jis net nereglamentuojamas).
Koks būtent kvapas išlieka? Ar tai - supuvusio kiaušinio kvapas? Gal tai juntama labiau karštame ar šaltame vandenyje? Jeigu vandens kokybė po filtrų gera - reiškia jie veikia efektyviai, tačiau dėl skonio, būna atveju kuomet po vandens minkštinimo filtro vanduo būna kai kuriems neskanus (na, skonis labai jautrus dalykas - rūgštu, saldu), tad esame girdėję tokių komentarų, tokiu atveju padeda osmosinė sistema po kriaukle, skonis pašalinis dingsta, nes dažnai tai būna nuo natrio po vandens minkštinimo filtro.
Dėmės lieka nuo mineralų vandenyje, vis tiek, šie filtrai nepaverčia vandens distiliuoti, lieka daug kitų mineralų kurie nėra išvalomi, kurie pasireiškia nuosėdomis, tačiau, priešingai nei kalkės, jie yra išvalomi lengviau.
Vanduo, kurį geriate tikrai yra tinkamas naudoti, tačiau galite atlikti pilnus cheminius tyrimus tai įsitikinant.
Automatinis vandens minkštinimo filtras
Automatinis vandens minkštinimo filtras
UAB „LT Aqua“
18 atsiliepimai 100% rekomenduoja
680 €
feliksnavis_300x300px.jpg
Gaukite pasiūlymus
Iš viso buvo pateikta 413673 pasiūlymų
Peržiūrėti
Užduokite klausimus ekspertams
Registruotų ekspertų 3350
Iš viso buvo užduota 174621 klausimų
Gaukite pasiulymus
iš 42 specializuotų įmonių